Becherovka
Becherovka je typickým českým alkoholických nápojem, kterým je Česká republika ve světě proslulá. Jde o vynikající nápoj, který je vyroben bez konzervantů a jiných chemických látek. Je vyroben z kvalitního lihu, přírodního cukru a z karlovarské vody. Typická nahořklá chuť je způsobena směsí 32 bylin a kořením.
V minulosti byl tento lahodný nápoj znám pod názvem Původní karlovarská becherovka. Začala se vyrábět už v roce 1807. Jeho výrobcem není nikdo jiné než Josef Vitus Becher. Velkovýroba tohoto alkoholu se v plném proudu rozjela až v roce 1841. V současné době je společnost privatizována. V jejím vlastnictví ji má společnost Pernod Ricard.
Jak se vlastně Becherovka vyrábí není přesně známo. Recept tohoto 38 % alkoholu je totiž přísně střežen.
Jemnějším typem klasické Becherovky se stal Becher Lemond. Právě díky výtažkům z různých citrusů a ceylonského čaje, se tento nápoj stává neodmyslitelnou součástí různých večírků. Oproti klasické Becherovce má také nízký obsah alkoholu.
Becherovku naleznete v každém baru. Becherovka se totiž dá pít samotná, či slouží k přípravě velmi chutných koktejlů. Mezi nejznámější míchaný nápoj, který se vyrábí právě z Becherovky, patří Beton. Jde o smíchání Becherovky s tonicem. Jinak je velmi chutné smíchat Becherovku s colou, top-topicem, atp.
V případě, že se rozhodnete pít Becherovku samotnou, je dobré si před podáváním vychladit. Vhodná je teplota kolem -4 až -6 °C. Tím se zvýrazní souhra bylin a koření. Chuť je tak mnohem více konzistentní, táhlá a osvěžující.
Becherovka má krásnou zlatavou barvu a výraznou vůni. K dostání je v klasické zelené, skleněné láhvi s modrou a žlutou kombinací barev. Zakoupit si ji můžete o různém obsahu – 100 cl, 70 cl, 50 cl, 35 cl, 10 cl nebo 5 cl.
Pokud vás více zajímá pestrá historie tohoto moku, můžete navštívit muzeum, které se nachází v Karlových Varech.