Borovička
Borovička je národní nápoj našich sousedů, Slováků. Proto vás jistě nepřekvapí, že právě Slovenská republika má největší počet chráněných borovičkových značek v Evropské unii. Nejznámější značka je Junipres. Její výroba na Slovensku začala v roce 1933 v Trenčíně.
V Česku je borovička známá také pod názvem jalovcová. A to proto, že se vyrábí z černého a červeného jalovce obecného smíchaného s lihem. Díky tomu má výraznou chuť a aroma po jalovci. Při jeho výrobě se nepoužívá žádných přídavků cukru nebo aromat. Jedná se o zcela přírodní destilát.
Nejčistší borovička se vyrábí destilací zkvašených jalovcových bobulí. Jelikož je u nás jalovec poměrně vzácný, je tato pálenka cenově náročnější. Proto se destiláty jalovce míchají s lihem a vodou. Tento destilát se řadí do ovocných alkoholických nápojů. Barva tohoto alkoholu je většinou bílá. Můžete se však setkat také s borovičkou v barvě žluté. Chuťově se tento nápoj podobá ginu.
Borovičku, chcete-li jalovcovou, je možné konzumovat samotnou, vychlazenou nebo se často používá při výrobě alkoholické koktejlů. Tento znamenitý nápoj vás zaručeně osvěží. Mezi takové koktejly patří také Junipelder. K jeho přípravě potřebujete borovičku Žufánek, bezinkový sirup a šťávu z limetky. Nakonec přilijeme zázvorovou limonádu a přidáme kolečka salátové okurky.
K výrobcům patří opět Žufánek nebo Rudolf Jelínek. Pravá borovička by neměla mít obsah alkoholu nižší než 37,5 %. Nejčastěji je však borovička k dostání s objemem alkoholu 45 %. Zakoupit ji můžete v klasických skleněných lahvích. Jde například o výrobky jako Spišská borovička, Liptovská borovička, Slovácká borovička nebo Slovenská borovička.
Jedná se o průtahový destilát, který má příznivý vliv na lidský organismus. Zejména podporuje látkovou přeměnu a trávení.