Medovina
Medovina je nápoj, který má své kořeny již ve středověku. Jde o lahodný alkoholický nápoj, který většinou obsahuje kolem 15 % alkoholu.
Výroba tohoto lahodného nápoje má celou řadu receptur, které se od sebe liší. Můžete tedy vždy narazit na jinou chuť medoviny. Tento mok má také odlišnou barvu. Podle barvy můžeme medovinu rozdělovat na tmavou a světlou. V minulosti se používala k doslazování trpkého vína.
Medovina se také pije různým způsobem, záleží na typu, který si koupíte. Některé se pije vychlazená, jiná ohřátá. Zakoupit si můžete také medovinu s příchutí, nejčastěji mandlovou, ořechovou nebo višňovou. Můžete také narazit na medovinu, která je mírně šumivá.
Medovina se vyrábí z medu a vody. Vodu je možné nahradit ovocnou šťávou. Výroba medoviny je dosti náročná. Zejména se musí dodržovat dokonalá čistota a správná teplota. Medovina se vyrábí ve čtyřech fázích. Je to vaření, kvašení, dokvašování a dezertace. Nejdříve se musí vyrobit roztok s cukernatostí 20-32 %. Směs se dále povaří, zbaví se bakterií a zahubí plísně. Vyplaví se také větší část nečistot. Dále se tento vytvořený roztok nechá kvasit. Kvašení probíhá přibližně 4 týdny. Poté dochází k přefiltrování a dokvašování. Při dokvašování je možné přidávat různé druhy koření. V láhvi může být medovina občas zakalená, ale okamžitě po nalití do sklenice by se měl okamžitě usadit. Jinak je výrobek nekvalitní.
V současné době se ve světě s medovinou moc nesetkáte. Největší tradice výroby je v Polsku. U nás se medovina postupně vrací na pulty obchodů. Zejména ji můžete zakoupit v hypermarketech, v obchodech se zdravou výživou nebo v různých čajovnách a restauracích.
Mezi nejvýznamnější výrobky patří Medovina trnavská, Medovina staroslovanská nebo Originál pražská medovina.