Víno
Víno je dalším oblíbeným alkoholickým nápojem Čechů. Jeho výroba má v naší zemi dlouholetou tradici. Jedná se o mok, který je vyroben z vinné révy. Vína můžeme dělit podle různých kritérií. Podle barvy nebo dle obsahu cukru.
Vína podle barvy rozlišujeme na bílá, červená a růžová. Nejrozšířenější jsou především vína bílá. Ta jsou vyprodukována z bílých, růžových, červených nebo modrých hroznů. Růžové víno je asi nejméně rozšířeným vínem. Vyrábí se pouze z modrých hroznů bez nakvášení. Červená vína jsou druhou nejrozšířenější skupinou vín. Ta se vyrábí pouze z modrých hroznů.
Podle obsahu cukru můžeme vína rozdělit na suché, polosuché, polosladké a sladké.
Vína mohou být také stolní, které se vyrábí z hroznů, které dosáhly nejméně 11 stupňů cukernatosti. Tato vína nesmí být označována názvem odrůdy ani názvem vinařské oblasti. Jakostní vína mají pak nejméně 15 stupňů cukernatosti. Nejčastěji bývá vyráběn ve dvou druzích. Musí obsahovat označení vinařské oblasti a také název odrůdy. Vína s přívlastkem obsahují 85 % vína vyrobeného z odrůdy, která musí být uvedena na obalu. Dále musí být uveden rok sklizně, vinařská oblast a vinařská obce. Za přírodní víno můžeme považovat takové, které nebylo nijak chemicky ošetřeno. Aromatizované víno je víno, do kterého se přidávají různé aromatické látky nebo látky ochucující. Zvláštním druhem vína je víno likérové, které může být vyrobeno pouze z registrovaných odrůd. Dealkoholické víno je víno, které se nevyrábí z hroznového moštu a vakuovou technologií je zbaveno ethanolu. Kromě klasických vín se zde řadí také šumivá vína, často označovaná jako sekt nebo šampaňské. Zvláštním typem vín jsou také vína ovocná. Do těchto produktů se přidává ovoce a různé byliny.
Mezi bílá vína patří například Chardonnay, Muškát moravský, Müller Thurgau, Rulandské bílé, Rulandské šedé, Sauvignon, Veltlínské zelené nebo Tramín červený. To je jen malý výčet nejběžnějších vín, které se v České republice vyrábí. Mezi červená vína se řadí například Frankovka, Merlot, Modrý portugal, Svatovavřinecké či Zweigeltrebe.
Víno nejen lahodí našim chuťovým buňkám, ale má také léčebné účinky. Obsahuje totiž látku zvanou resveratrol, který je vhodnou prevencí proti cukrovce nebo kardiovaskulárním onemocněním. Vinná réva má také protirakovinnové účinky.